Koivunlehti- perunarieskaset!

 Yksi parhaimpia itsetehtyjä leipiä on kyllä ehdottomasti perunarieska. Tätä jos alkaa varsikseen tekemään, niin silloin tekisin kyllä vähintääkin tällä isommalla ohjeella, mutta ohjetta voi myös pienentää sen mukaan, paljonko perunasosetta on käytettävissä. Tähän on nimittäin hyvä upottaa myös ruoalta jääneet muusin loput. Mutta soseen voi tehdä toki myös tätä varten ja tehdä sitten kerralla isomman satsin rieskaa vaikka ihan pakkaseen asti. Nää on kyllä niin hyviä, että ne häviää meillä ainakin alta aikayksikön!



Valmiit koivunlehti- perunarieskaset!


Parasta juuri uunista tulleena!


Aloitetaan nyt ihan perus perunarieskan ohjeesta, eli siihen tarvitset:

800g/ n.8dl perunasosetta tai muusia
2kpl munaa
8dl vehnäjauhoja/ ohrajauhoja/ kaurahiutaleita tai näiden seosta
suolaa ja halutessasi myös muita mausteita

Jos sinulla ei ole käytössä valmista muusia esimerkiksi edellisen päivän ruoalta, niin aloita rieskojen tekeminen perunasoseen valmistuksesta. Eli simppeli juttu: kuori ja keitä perunat, sekä soseuta ne. Mausta sose suolalla ja muilla haluamillasi mausteilla. Lisää joukkoon jauhot hyvin sekoittaen ja lisää lopuksi vielä munat.

Ps. Jos käytät muusia, joka on jo suolattu, ei leipätaikinaa tietenkään tarvitse välttämättä enempää suolata! Mutta makuasia tämäkin!



Lisää perunasoseeseen haluamasi yrtit ja mausteet. Tässä pakastettua koivunlehti silppua!


Jauhot lisätään joukkoon  ja sekoitetaan hyvin!


Lopuksi vielä munatkin heitetään sekaan!


Nostele taikinasta nokareita pellille ja ripottele jauhoja nokareiden päälle. Painele jauhotetuin käsin noin yhden sentin paksuisiksi kiekoiksi ja pistele haarukalla. Paista rieskoja 250 asteisen uunin keskitasolla, kunnes ne saavat tummempia laikkuja. Paistoaika on noin 15 minuuttia, vähän uunista riippuen! Parhaimmillaan rieskat ovat sanomattakin juuri paistettuina!



Painele jauhotetut rieskat noin sentin paksuisiksi kiekoiksi.


Pistele vielä haarukalla reikiä rieskoihin.

Tämän leipomiseen on helppo ottaa lapsetkin mukaan ja usko tai älä, kaikki maistuu hiukkasen paremmalta, kun on saanut itsekin olla rähmäkäpälineen mukana leivonnassa! Lapsille voi huoletta nakittaa juurikin tämän rieskojen painelun ja haarukalla pistelyn! Ja ei se ole justiinsa mihin ne reiät osuu! Kotona tehdyn leivän tulee näyttääkin kotona tehdyltä, eikö vaan! 😏

Yhteistyöllä homma sujuu sukkelaan! Jimi painelee ja Lila rei'ittää rieskoja!

Jimpun ekat itseleipomat koivunlehti- perunarieskaset noin 3- vuotiaana!



Osan perunasoseesta voi korvata myös porkkanaraasteella. Ja halutessaan tähän rieskaan voi laittaa mitä tahansa yrttejä mausteeksi. Huipputapa hyödyntää siis myös lähiluonnon villiyrttejä! Lasten kanssa on käytetty näihin usein koivunlehtiä niin tuoreena kuin pakastettunakin ja nämä rieskat ristittiinkin sitten nimellä koivunlehti- perunarieskaset!


Porkkana-perunarieskaset!

Kommentit

Luetuimmat tarinat

Paperiruusu! - askarteluohje

Kaaos pajusydämessä! - askarteluohje

Simppeli kalatahna - juhlaan ja arkeen!

Havukranssi tuo pienen palan luontoa lähemmäs kotia 💚- tässä sinulle helpot ohjeet!

Lasten kanssa Hiidenportin kansallispuistoon!

Kamomillateetä ja kasvovettä!