Havukranssi tuo pienen palan luontoa lähemmäs kotia 💚- tässä sinulle helpot ohjeet!

Havukranssi on perinteinen ja näyttävä koriste kotiovessa tai vaikkapa pihavajan seinällä! Tekeminen on suht helppoa ja materiaalit ilmaisia, mutta keruu vaatii maanomistajan luvan, jos omaa metsää ei ole. Sotkuahan tästä syntyy kyllä ja haavoja käsiin saa myös melko varmasti. Kranssi on kuitenkin niin kaunis, että on vaivansa väärti ja kädetkin voi suojata tarvittaessa hanskoilla. Kranssin tekemiseen tarvitaan oksasakset, sakset, vahva naru tai lanka ja tietysti myös niitä havunoksia sekä esimerkiksi pajunoksia. Kerätessä havunoksia, valitaan tietysti kauniita, vihreitä oksia. Voit nipsiä joko heti sen kokoisia pätkiä kuin tarvitset, tai ottaa isompia oksia, joista valkkaat parhaat palat vasta lämpimissä sisätiloissa!



Havukranssi💚


Itse teen aina kranssipohjan pajuista ja/ tai muista oksista, mutta muitakin tapoja on. Kranssipohjan voi väsätä vaikkapa sanomalehdestä sekä maalarinteipistä ja niitä myydään myös valmiinakin. Oksista tehdyn voi kuitenkin hävittää helposti polttamalla, kun se on tehnyt tehtävänsä. Vaihtoehtoisesti havut ja muut härpäkkeet voi poistaa ja käyttää samaa kranssipohjaa useamman kerran, niin kauan kun se pysyy kestävänä!



Kranssipohjia 


Tämä kranssipohja tehdään taivuttamalla yksi vahva hiukan pidempi oksa ympyräksi niin, että sen latva kieputetaan tyven ympärille. Tähän aloitukseen voi käyttää apuna hieman rautalankaa, jos oksa ei muuten suostu yhteistyöhön! Oksia lisätään pikkuhiljaa pyörittämällä edellisten oksien ympäri ja väleistä, kunnes saadaan jykevä kranssipohja aikaiseksi. Kranssipohjan muodolla ei aivan hirveästi ole oikeastaan merkitystä ja toisaalta omaperäisemmän muotoinenkin lopputulos voi olla huikean näköinen! Ovaaliksi lipsahtaneesta kranssipohjasta voi tehdä myös sydämmen muotoisen kranssin, hiukkasen helpommin kuin täysin pyöreästä.



Kieputa kranssipohja oksista!



Havut leikataan valmiiksi noin 10-15 oksan nipuiksi ja kranssin koosta riippuen pituutta saa olla 15-25 senttiä. Havujen kiinnittäminen aloitetaan solmimalla naru ensin kranssipohjaan kiinni. Nippu asetetaan paikoilleen ja pyöritetään narua kranssin ympäri. Seuraava nippu asetetaan heti edellisen päälle vain vähän alemmas ja toistetaan kunnes kranssista tulee yhtenäisen tuuhea. Omaa jälkeä kannattaa seurailla ja käyttää kranssia välillä pystyssäkin, ettei kauheita koloja pääse tulemaan.



Valmiit niput helpottaa työtä!




Kiinnitä niput peräkkäin kranssipohjaan!



Lopuksi kranssiin tehdään ripustuslenkki. Siihenkin on useita tapoja. Lenkin voi tehdä rautalangasta, narusta tai kranssi voi roikkua myös kauniista nauhasta, joka toimittaa samalla koristeen virkaakin. Kranssi on upea sellaisenaan, tai sen voi koristella haluamallaan tavalla. Koristeiksi käy esimerkiksi kävyt, nauhat, rusetit, kyltit, helmet ja helminauhat, sekä kaikki suht säänkestävät koristeet ja askarrukset. Myös havukranssin voi koristella paperiruusuilla, jonka ohjeen olen jakanut aikaisemmin!


Katajaa ja käpyjä



Sisalnarua ja tuohta



Nauharipustus!



Katajasydän💚



Helmiä ja juuttia!



Kranssia tehdessä pääsee nauttimaan metsän tuoksuista ja valmis havukranssi tuo pienen palan luontoa lähemmäs kotia 💚- tässä sinulle helpot ohjeet!





Kommentit

Luetuimmat tarinat

Paperiruusu! - askarteluohje

Kaaos pajusydämessä! - askarteluohje

Simppeli kalatahna - juhlaan ja arkeen!

Lasten kanssa Hiidenportin kansallispuistoon!

Kamomillateetä ja kasvovettä!