Kamomillateetä ja kasvovettä!


Yrttien tunnistamiseen, kasvattamiseen ja laajempiin vaikutuksiin olin kyllä ajatellut perehtyä vasta lähempänä kevättä ja kesää, kun niiden sesonkikin alkaa. Mutta onko pieni varaslähtö nyt haitaksi kenellekään, tämän kirjoituksen  aika kun tuntui olevan juuri nyt. Mieli kaipaa rauhoittumista, hieman lepoakin ja kasvotkin ovat väsähtäneet, silmistä puhumattakaan. Eikös talven aika kausi influenssineen ole muutenkin yrttiteen kulta aikaa? Ja ihostaanhan nyt on hyvä huolehtia vuodenajasta riippumatta!

Kamomillaa ja valkoapilaa.


Mikäli käytettävissä ei ole itse kasvatettua kamomillaa, sitä onneksi saa useista luonnontuotteita myyvistä kaupoista. Itse olen tehnyt kasvattamistani ja kuivattamistani kukista teesekoituksia. Kamomillan kanssa yhdistin tällä kertaa valkoapilan kukkia. Valkoapilaahan nyt kasvaa jo ihan luonnostaan meidänkin pihanurmella, mutta tänä vuonna kasvatin sitäkin myös siemenestä. Apilamatto on mielestäni kaunis ja upean syvänvihreä myös nurmen seassa, tai pensaiden ja pihapuiden juurella. Kamomillaa olenkin kylvänyt jo parina vuonna ja satoakin saanut ihan mukavasti. Kamomillapenkki tuoksuu hurmaavalle ja houkuttelee myös kauniita perhosia puoleensa! Näihin asioihin kuitenkin palaan lisää vielä varmasti siis kevään ja kesän korvilla!



Kamomillasaunion kukkamykeröitä.


Kukkamykeröt kuivuriin.


Kamomillan hurmaava tuoksu houkuttelee myös kauniita perhosia.


Nyt aiheeseen palatakseni tämä tee, eli yrttiuutos valmistuu erittäin helposti. Itse valmistan uutoksen haudutuspannulla, mutta sen voi valmistaa missä tahansa astiassa ja kaataa valmiin uutoksen sitten siivilän läpi. Eli yrtit, tässä tapauksessa kamomillan ja valkoapilan kukat laitetaan astian pohjalle. Kuivattua yrttiä riittää noin ruokalusikallinen, tuoretta saa olla jopa kourallinen. Päälle kaadetaan kiehuvaa vettä ja annetaan seoksen hautua noin viisitoista minuuttia. Lopuksi siivilöidään ja tee on valmista nautittavaksi!



Haudutuspannulla helposti teetä.


Kuivattua yrttiä riittää noin ruokalusikallinen.


Kamomillateen tuoksu on mieletön! Se palauttaa mieleen kesän kukkaniityt. Kun sulkee silmänsä voi harhailla ajatuksissaan takaisin kesään, köllöttelemään vasta ajetulle nurmelle, pureskelemaan heinänkortta hampaiden välissä, kuuntelemaan luontoa ja sen ääniä. Näiden tunnetilojen lisäksi kamomillan kerrotaan hellivän niin mieltä kuin vatsaakin. Sitä kannattaa kokeilla vatsakipuihin, ruoansulatusvaivoihin, sekä kuukautiskipuihin. Itselläni se ainakin toi helpotusta juuri kuukautiskipuihin. Sen sanotaan rauhoittavan hermoja, tuovan paremmin unen ja lievittävän stressiä. Kamomillateetä voi käyttää myös suuvetenä, sillä sen kerrotaan hillitsevän ien- ja muitakin suun tulehduksia. Valkoapila puolestaan on miedon makunsa ansiosta hyvä täyteaine yrttiteehen vahvempien yrttien rinnalle. Valkoapilaa on pidetty vahvistavana ja yleiskuntoa kohentavana yrttinä. Lisäksi se on oiva diureetti ja lisää siten virtsaneritystä, jolloin se poistaa elimistöstä nestettä.



Kamomillateetä.


Teetä voi ensin nauttia sisäisesti ja säilöä loput esimerkiksi suihkepulloon, tai mihin tahansa puhtaaseen purkkiin ja säilyttää jääkapissa, jonka jälkeen se jäähtyneenä toimii kasvovetenä. Purkin kylkeen voi vaikkapa maalarinteipin palaseen kirjoittaa "Kamomilla ja päivämäärä." Ulkoisesti kamomillaa voi käyttää rauhoittamaan ihoa tai väsyneitä silmiä. Sen kerrotaan jopa hoitavan lievää silmätulehdusta. Kamomillalla voi hoitaa myös pieniä haavoja ja tulehduksia, sillä sanotaan että se ehkäisee ja parantaa niitä antimikrobisten ominaisuuksiensa ansiosta. Se siis tuhoaa mikrobeja ja estää niiden kasvua.



Kamomilla kasvovesi.


Itselläni tulee välittömästi hemmoteltu olo kasvoille. Kasvoveden tuoksukin on niin ihana ja mieltä ylentävä. Kamomilla kasvovesi tuntuu myös oikeasti tuovan kuulautta ja heleyttä kasvoille, sekä pehmentävän kasvojen ihoa. Myös Nea jäi heti koukkuun tähän! Hänenkin mielestään se myös rauhoitti ja pehmensi rauhatonta ihoa. Kasvovesi säilyy vähintään muutaman päivän viileässä. Säilyvyyteen vaikuttaa luonnollisesti yrttien ja välineiden puhtaus. Aina pitää kuitenkin tarkkailla kaikkea kosmetiikkaa aistinvaraisesti!






Olen myös käyttänyt kamomilla kasvovettä nuorempienkin lasten silmille ja iholle turvallisin mielin. Sisäisesti pienimmät ovat saaneet lähinnä maistella teetä ja sekin vielä laimennettuna. Nyrkkisääntönä suosittelen kuitenkin (ja pidän ainakin itse) erityisesti sisäiseen käyttöön kaikkien yrttien, mietojenkin kohdalla sitä, että samaa yrttiä käytetään kohtuudella ja maksimissaan kaksi viikkoa putkeen, mutta mieluiten kuitenkin aina yrttilajeja vaihdellen! Kamomilla sisältää kumariinia, aivan kuten halvat kanelitkin. Kamomilla saattaa myös aiheuttaa kohdun supistuksia, joten en suosittele sitä raskaana oleville.



En voi tietenkään puhua kuin omista kokemuksestani. Jos on stressiä syystä tai toisesta, tai haluaa rauhoittaa mielensä, kärsii vatsavaivoista, kuukautiskivuista tai vaikkapa unettomuudesta, kannattaa ainakin kokeilla löytyisikö apu kamomillasta! Kamomilla on lempeä ja hellä, hyvin vähän allergisoiva yrtti. Jos et ole vielä kokeillut, niin olisiko aika tehdä se nyt - ja valmistaa Kamomillateetä ja kasvovettä!

Kommentit

Lähetä kommentti

Luetuimmat tarinat

Paperiruusu! - askarteluohje

Kaaos pajusydämessä! - askarteluohje

Simppeli kalatahna - juhlaan ja arkeen!

Lasten kanssa Hiidenportin kansallispuistoon!

Havukranssi tuo pienen palan luontoa lähemmäs kotia 💚- tässä sinulle helpot ohjeet!