Kaaos pajusydämessä! - askarteluohje

Kaaos pajusydämessä!


Tämä ohje on helppo toteuttaa lastenkin kanssa! Punontatekniikkana tässä pajutyössä on kaaospunonta, joka on helppo tehdä ja siinä saa lapsikin päästää luovuutensa valloilleen! Pajusydämen voi tehdä niin sisälle kuin uloskin.  Meillä se koristaa tällä hetkellä ulko -ovea, kunnes ehdin tekemään siihen havukranssin joulun ajaksi! Tämä on myös erittäin kestävä koriste, meilläkin se on ollut ovessa aika ajoin jo useampana vuonna! Kuvatkin ovat siis useamman vuoden takaa! Voih pientä Nea murua <3



Tarvikkeet pajusydämen valmistamiseen.


Tämän valmistamiseen tarvitaan ainoastaan pajua ja rautalankaa! Apuvälineinä voi käyttää oksasaksia, pihtejä ja katkaisupihtejä. Muistathan kuitenkin, että pajun kerääminen ei ole jokamiehenoikeus, vaan siihen on kysyttävä maanomistajan lupa! Pajuiksi kannattaa valita pitkiä haarattomia oksia. Pajut katkaistaan oksasaksien avulla. Tähän työhön riittää varmaan noin 15-20 pajunoksaa. Koristeita ei välttämättä tarvita, tai koristeena voi olla ihan yksinkertainen rusetti vaikkapa juuttinarusta! Laitan tänne kyllä myöhemmin vinkkejä myös koristeiden tekoon ja koristeluun luonnonmateriaaleillakin!



Kiinnitä rautalangalla kaksi pajua tyven läheltä kiinni toisiinsa.


Taivuta pajut sydämen muotoon.


Kiinnitä kaikki neljä liitoskohtaa rautalangalla.
Työ aloitetaan sitomalla rautalangalla kaksi pajua tyven lähettyviltä kiinni toisiinsa ja taivuttamalla pajut sydämmen muotoon kuvissa näkyvällä tavalla. Liitoskohdat kiinnitetään rautalangalla. Huomioi, että aloituspajut siis kiinnitetään neljästä eri kohdasta! Tämän jälkeen pajunoksia aletaan punoa eri suuntiin kaaospunontana. Alun ja lopun voi varsinkin näin työn alkuvaiheessa kiinnittää aina rautalangalla, se helpottaa työskentelyä huomattavasti. Kun pajuja alkaa olla tiiviimmin ristiin rastiin, ei rautalankaa välttämättä enää edes tarvita. Se kuitenkin tekee työstä kestävämmän. Lopuksi työstä katkaistaan ylimääräiset oksan jämät tarvittaessa.



Ensimmäisten punottavien pajujen tyven ja latvan voi kiinnittää rautalangalla.


Myöhemmin rautalankaa ei välttämättä enää edes tarvitse, vaan pajut saa pujoteltua toistensa alle.


Kaaospunontaa, eli pajuja punotaan eri suuntiin sikin sokin.


Lopuksi Nea leikkaa ylimääräiset pajunpäät pois oksasaksilla.


Valmis työ.


Tekijähän tietysti itse päättää milloin työ on valmis. Me tehtiin Nean kanssa tästä harjoitusversiosta hyvin yksinkertainen. Tarkoitus on kokeilla vielä sellaista versiota johon pajua tulee runsaasti ja sydämestä tulisi melko paksuhko! Tämä yksinkertainen versio on kuitenkin nopea tehdä ja lapsikin jaksaa siihen paremmin keskittyä. Näitä voi tehdä sitten vaikka useamman ja viedä kyläillessä lahjaksi! Jokainen voi itse tietysti nimetä oman työnsä miksi haluaa, mutta meille tämän työn nimi on - kaaos pajusydämessä!



Kestävä, yksinkertainen ja kaunis koriste.




Kommentit

Lähetä kommentti

Luetuimmat tarinat

Paperiruusu! - askarteluohje

Simppeli kalatahna - juhlaan ja arkeen!

Havukranssi tuo pienen palan luontoa lähemmäs kotia 💚- tässä sinulle helpot ohjeet!

Lasten kanssa Hiidenportin kansallispuistoon!

Kamomillateetä ja kasvovettä!