Koivu- metsäluonnon äiti!

Koivu ei varmaankaan paljon esittelyjä kaipaa, onhan se Suomen yleisimpiä lehtipuita. Jokainen on varmasti ainakin kuullut koivuvastasta, jollei jopa tehnyt sellaista itse. Vastan teko onnistuu vallan mainiosti lapsiltakin. Vastaan kerätään muutamia tuuheita koivun oksia, sidotaan ne kimpuksi joko yhdellä oksalla tai narulla. Koivuvasta onkin olennainen osa suomalaisessa saunakulttuurissa. Allergikot voivat kuitenkin saada oireita myös koivuvastasta. Koivuun yhdistetään Suomen kesä ja valoisat yöt, juhannustaikoineen.









Pieneen vastaan riittää jo noin kymmenen oksaa nippuun.



Sidotaan narulla tai yhdellä oksalla kiinni.



Koivua voi hyödyntää myös monilla muilla tavoilla ja se antaakin käyttöömme itsestään aivan kaiken, mutta tulee muistaa, että koivun oksia, lehtiä tai muitakaan osia ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa! Nuoria koivun silmuja ja pieniä lehtiä voi hyödyntää myös keittiössä. Niitä voi käyttää teenä, salaateissa, leivonnassa, keitoissa ja periaatteessa missä tahansa ruoan valmistuksessa. Keväällä ennen lumen sulamista koivusta voidaan kerätä myös mahlaa.


Rauduskoivu


Hieskoivu





Vaivaiskoivu


Pieni ja pensasmainen vaivaiskoivu.


Koivun vaikuttavia aineita ovat muun muassa flavonoidit, eteeriset öljyt, c-vitamiini ja paljon muita hyödyllisiä aineita. Koivu edesauttaa virtsan-, hien-, sekä sapeneritystä ja vahvistaa munuaisten toimintaa. Se myös alentaa verenpainetta. Lisäksi koivulla on supistava sekä antiseptinen virusten ja mikrobien kasvua estävä vaikutus. Vastomisen lisäksi ulkoisia hoitoja voi tehdä vaikkapa naamioiden ja hauteiden muodossa. Myös koivunlehtiteetä voi käyttää kasvovetenä. Ohjeen löydät täältä. Tummatukkaisille koivu sopii myös hiustenhoitoon, tehden hiuksista kiiltävät ja pehmeät. Se hoitaa myös hiuspohjaa ja sen kerrotaan estävän hiustenlähtöä.



Koivunlehtiä ja maitohorsmaa salaattiin!



Nuoria koivunlehtiä koristeeksi annoksiin!



Sisäisesti nautittuna koivu voi ehkäistä virtsakivien muodostumista ja sitä voi kokeilla myös lievien virtsatulehdusten hoidossa. Sen kerrotaan toimivan myös luonnollisena nesteenpoistajana. Ennen kaikkea se on kuitenkin terveellinen lisä ruokavaliossa. Ulkoisesti sillä voi hoitaa kipeitä niveliä ja puhdistaa sekä hoitaa ihoa. Koivun lehtiä voi käyttää tuoreeltaan, kuivattaa tai pakastaa. Tuoreissa lehdissä tärkeät aineet ovat parhaimmillaan, kuivattaminen ja pakastaminen tuhoaa aina osan hyödyistä, mutta säilömällä saat nauttia koivun tuomista hyödyistä ympäri vuoden!



Muistattehan, että paras tapa on käyttää villiyrttejä säännöllisesti lajeja vaihdellen ja maksimissaan kaksi viikkoa yhtä yrttiä kerrallaan. Vaikka villiyrtit ovatkin todella terveellisiä, niitäkään ei tulisi saada yliannostusta. Vaihtelu on aina paras! Yleisiä ohjeita täältä! Nyt on aika ottaa osaksi ruokavaliota myös koivu- metsäluonnon äiti!

Kommentit

Luetuimmat tarinat

Paperiruusu! - askarteluohje

Kaaos pajusydämessä! - askarteluohje

Simppeli kalatahna - juhlaan ja arkeen!

Havukranssi tuo pienen palan luontoa lähemmäs kotia 💚- tässä sinulle helpot ohjeet!

Lasten kanssa Hiidenportin kansallispuistoon!

Kamomillateetä ja kasvovettä!