Popsimaan popsimaan porkkanaa!

Keltaiset, punaiset ja oranssit kasvit saavat värinsä karotenoideista. Karotenoidit ovat hyviä antioksidantteja. Sanotaan, että niiden runsas nauttiminen suojaisi monilta sairauksilta ja ne tekevät meille muutenkin monella tapaa hyvää. Eikä niiden syömisesta nyt ainakaan haittaa ole. Varmasti tunneituin karotenoidien lähde meille kaikille on juurikin porkkana. Muitakin lähteitä kuitenkin on runsaasti, esimerkiksi, tomaatit, paprikat, persikat, mansikat, rypäleet, melonit, aprikoosit, appelsiinit, maissit jne. Myös monet vihreät kasvit sisältävät karotenoideja esimerkiksi pinaatti, parsakaali ja lehtikaali. Karotenoidit antavat värin myös kananmunien keltuaiselle. Väri on peräisin kanan syömistä kasveista. Karotenoidit ovat rasvaliukoisia, eli imeytyminen tehostuu rasvan kera nautittuna. Esimerkiksi salaateissa siis öljypohjainen kastike kaverina.



Appelsiini- tomaatti smoothie.


Vitamiinia ja karotenoideja leivälle!



Appelsiini- porkkana- jogurttismoothie.









Olen myös kuullut, lukenut ja kokenut itsekin niiden suotuisat vaikutukset ihonväriin. Runsaasti karotenoideja sisältävää ravintoa nauttiessa alkaa hiljalleen saada hiukkasen päivettyneemmän näköisen hipiän! Ne toimii siis ikäänkuin luonnon oma itseruskettava. Niiden ansiosta voi päivetyksestäkin saada tasaisemman, kestävämmän ja voimakkaamman. Karotenoidien ansiosta voi iho alkaa myös kestää hieman paremmin aurinkoa. Ovathan ne kasveissakin mm. juuri sitä varten, suojaamassa kasvia ultraviolettisäteilyltä! En silti suosittele herkkäihoisia jättämään aurinkokertoimia kaupan hyllyille, jokainen tuntee itse hipiänsä parhaiten ja toimii tietysti sen mukaan. Itse en pala kovinkaan herkästi, mutta ilmeisesti iän myötä muutamana vuonna decolte alue on ensimmäisten aurinkoisten kesäviikkojen jälkeen punottanut ja noussut jopa aurinkoihottumalle. Viime kesän tankkasin karotenoideja niin luonnollisessa muodossa kuin pilleripurkistakin, eikä sitä tapahtunut enää. Haluan tietysti suosia ensisijaisesti luonnollisia karotenoideja ennemmin!






Ohuina siivuina porkkanaa myös salaatteihin!



Nyt olenkin aloittanut jo hyvissä ajoin tankkaamisen. Tammikuulta saakka oikeastaan, kun alkoi appelsiinienkin satokausi. Yritän huolehtia, että aina on tarjolla jotakin punaista, keltaista tai oranssia. Porkkana ja appelsiini sujahtaa helposti salaatteihin ja raasteisiin, hedelmät, tomaatit ja porkkana käy hyvin yhteen smoothieissa, pinaatit, paprikat ja tomaatit leivälle ja ruokaankin näitä kaikkia on tosi helppo lisätä. Kunnollista mehustinta tai mehulinkoa mulla ei vielä valitettavasti ole, on kyllä hankintalistalla ehdottomasti. Meillä on vaan se sellainen manuaalinen sitruspuserrin ja sillähän saa puristettua oikeastaan vain sitrushedelmien mehut. Sillä onkin tehty lähinnä appelsiinishotteja, niin pieni määräkin tulee kerralla. Muuten joisimme näitä myös runsaammin mehuina! Tästäkään ei tarvitse kuitenkaan tehdä itselle liian vaikeaa. Nämä kaikki maistuvat myös erinomaisilta ihan sellaisinaan! Käyvät hyvin välipaloina ja lapsillekin riittää monesti ihan vain pesu, kuorinta tai pilkkominen. Ei ole välttämätöntä hifistellä tai tehdä annoksista mitään taideteoksia! Pääasia, että ylipäätään näitä syödään! Kun lapsetkin ottaa vielä mukaan ruoan ja välipalojen valmistukseen, se maistuukin heille varmasti ihan eri tavalla!



Apulaiseksi keittiöön!


Napostelijan roolikin on tärkeä!


Jimi kokeilee tehdä omaa mehushottia!


Hedelmäliha käy vielä smoothieen.


Veriappelsiinishotit!


Veriappelsiinia ja porkkanaa.





Baby pinaattia leivälle!


Porkkana ja parsakaali käy moneen ruokaan!


Hyvähän näitä on ravinnokseen saada ihan ympärivuotisestikin, tietysti osa sesonginkin mukaan, mutta erityisesti nyt kesää kohti lautaselle enemmän väriä ja lapsetkin popsimaan popsimaan porkkanaa!

Kommentit

Luetuimmat tarinat

Paperiruusu! - askarteluohje

Kaaos pajusydämessä! - askarteluohje

Simppeli kalatahna - juhlaan ja arkeen!

Havukranssi tuo pienen palan luontoa lähemmäs kotia 💚- tässä sinulle helpot ohjeet!

Lasten kanssa Hiidenportin kansallispuistoon!

Kamomillateetä ja kasvovettä!