Lihaton ja munaton makaronilaatikko!

Olen yrittänyt tässä jo jonkin aikaa saada viikon ruokalistaamme enemmän kasvisruokia. Meillä kyllä syödään paljon salaattia ja kasviksia, mutta varsinaisesti lihatonta ruokaa toivoisin ruokavalioomme lisää. Olen ehdottanut, että pyrkisimme vähintään siihen, että viikossa olisi edes se yksi kasvisruoka, täysin ilman lihaa. Olkoon se vaikka kasviskeskiviikko! Olen tässä vielä melko alussa. Enkä ihan ole vielä perillä kaikista kasvisruoka vaihtoehdoista, mutta opettelen koko ajan! Soijarouheen olen kuitenkin saanut jo melko sujuvasti ja säännöllisesti ujutettua  ruokavalioomme. Lähinnä olen käyttänyt sitä jauheliharuoissa korvaamaan sitä jauhelihaa. Tässä on esimerkiksi hyvä versio lihattomaan makaronilaatikkoon. Vaihteeksi kokeilin myös tehdä siitä munattoman, vaikka sille ei varsinaista tarvetta perheessämme olekaan. Päinvastoin, meillä syödään runsaasti kananmunia!



Lilakin vetelee helposti kahden tai kolmen keitetyn munan valkuaiset ja vieläkin saattaa pyytää lisää! Jimi syö myös pelkkiä valkuaisia. Sehän ei ole tietenkään täysin huono asia, mutta en voi oikein ymmärtää, että joku ei pidä keltuaisesta. Sehän se kananmunan parhaimman makuinen osa on! Vaikka kananmunat ei mitenkään kalliita ole, niin olemme sen verran niiden suurkuluttajia, että toivoisinkin todella meidän saavan piakkoin oman pikkukanalan! Omavaraisuus on minulle jostain syystä tärkeää, eikä se tietenkään ole ainoa syy laittaa omia kanoja. Kanat nyt vaan on ihania. Ankat myös! Ja ankan muniakin voi syödä!



Lisukkeena raikas salaatti kruunaa tämän ruoan!


Tähän ruokaan tarvitset:
Makaronia
Öljyä paistamiseen
Sipulia
Tummaa soijarouhetta
Soijakastiketta
Vettä
Sulatejuustoa
Juustoraastetta (halutessasi)
Mausteita



Tämän ruoan valmistus aloitetaan laittamalla makaronit kiehumaan. Makaroneja ei kannata ylikypsentää, vaan ne voi jättää napakkaan muotoon, olikos se nyt al dente, miten sitä virallisesti kutsutaan! Kypsyminen jatkuu kuitenkin vielä uunissa. Osahan valmistaa makaronilaatikon käyttäen raakaa makaronia, mutta tähän versioon se tapa ei varmasti ole paras, jos tähän ei tule enempää nestettä. Valmistus jatkuu kuullottamalla sipulit oliiviöljyssä. Lisätään joukkoon pari desiä soijarouhetta. Soijarouhe kostutetaan soijakastikkeella ja lisätään sen jälkeen joukkoon vielä vettä pari desiä. Maustetaan suolalla ja pippurilla.



Kostuta soijarouhe soijakastikkeella ja lisää pari desiä vettä.


Munamaidon sijaan ruokaan laitetaan siis sulatejuustoa. Sulatejuusto revitään joukkoon pienehköinä paloina. Kun sulatejuusto on sulanut, sekoitetaan makaronit ja soijarouhe -sulatejuustoseos yhteen kulhossa. Seos kaadetaan vuokaan ja päälle voi vielä halutessaan ripotella juustoraastetta. Ruoassahan kaikki on oikeastaan kypsää, joten sitä paistetaan uunissa noin 200 asteessa niin kauan, kunnes juustoraaste on sulanut ja saanut kauniin värin. Suunnilleen 20 minuutista puoleen tuntiin.



Revi joukkoon sulatejuusto.


Sulata juusto.


Yhdistetty makarooni ja soijarouhe-juustoseos kaadetaan uunivuokaan.


Päälle voi ripotella juustoraastetta.


Tämä versio ei ehkä ole aivan yhtä mehevän kostea, kuin on perinteinen versio munamaidolla, mutta erittäin hyvää se on kuitenkin. Voisihan tätä kokeilla mehevöittää niinkin, että laittaa lorauksen vettä, maitoa tai kermaa, tai runsaammin sulatejuustoa. Raikkaan salaatin kanssa tarjoiltuna on kuitenkin todella maukasta tämäkin lihaton ja munaton makaronilaatikko!



Ruoka on valmista kun pinta on saanut kauniin värin!

Kommentit

Luetuimmat tarinat

Paperiruusu! - askarteluohje

Kaaos pajusydämessä! - askarteluohje

Simppeli kalatahna - juhlaan ja arkeen!

Havukranssi tuo pienen palan luontoa lähemmäs kotia 💚- tässä sinulle helpot ohjeet!

Lasten kanssa Hiidenportin kansallispuistoon!

Kamomillateetä ja kasvovettä!