Voikukka - pihojen ja puutarhojen miniaurinko!
Meillä täällä peltojen keskellä on muutenkin vähän haasteellista estää voikukan kasvua, sitä kun on pellot keltaisenaan. Kun siemenet sitten kypsyvät ja voikukka muuttuu hauskaksi haivenpalloksi, sen pienet siemenet leijailevat lenninhaiventen avulla, ikään kuin laskuvarjoillaan - ihan joka paikkaan! Eli loputonta sen kitkeminen tosiaan olisi, jos sitä pelkkänä rikkaruohona pitäisi! Sana rikkaruoho, on kuitenkin toisaalta loukkaus, tätä monikäyttöistä ja terveellistä kasvia kohtaan. Ja mitä et voi häivyttää, korosta sitä - pätee tässäkin tapauksessa!
Mitäpä jos antaisit itsellesi ja voikukallekin hiukkasen armoa ja jättäisitkin sen armottoman kitkemisen vähän vähemmälle? Keskittyisit ennemmin siihen, miten kivalta nuo keltaiset miniauringot näyttää ja miten paljon niiden tarjoamassa buffetpöydässä pörrääkään onnellisia pörriäisiä? Suloiset kimalaisetkin oikein pyllähtävät voikukkaan lepäämään ja tankkaamaan proteiinia. Antaisit lasten riemulla poimia niitä leikkeihin ja maljakkoon? Punoisitte kauniin kukkaseppeleen hiuksiin tai kesäkattaukseen. Opettelisitte hyödyntämään niitä keittiössä yhdessä? Kuulosti tämä sitten sinusta hyvältä tai ihan mielipuoliselta, niin jatka toki lukemista, ehkä saan sinut vakuuttuneeksi siitä, miksi näin kannattaisi teidänkin toimia.
Tämä pihojen valloittaja nimittäin sisältää esimerkiksi flavonoideja, A-, B-, C-, ja D-vitamiineja, kalsiumia, fosforia, magnesiumia, rautaa ja kaliumia ja paljon muita ravintoaineita! Voikukka on yksi arvokkaimpia luonnonkasvejamme! Toivonkin, että juuri tästä syystä, ensi kerralla katseletkin näitä pihaasi valtaavia pörröpäitä hieman eri näkövinkkelistä kuin tähän asti. Se on puhdasta luonnonkultaa ja ansaitsee kunniaa, hyvääkin mainetta, sekä paikkansa meidän kesäisillä lautasilla, siinä missä ne nykyisetkin rehut siinä grillifileen kyljessä!
Voikukka on lähes yhtä antelias kuin koivukin ja sen voikin hyödyntää lähes kokonaan. Syötäväksi kelpaa lehdet, juuret ja kukat. Kasveissa on vaihtelevat määrät kitkeryyttä, joten maistelemalla selviää, mitkä yksilöt sopii mihinkin käyttöön! Kitkeryys voikin rajoittaa voikukan käyttöä. Jotkut ovat sitäkin mieltä, että mitä sahalaitaisemmat ovat voikukan lehdet, sitä kitkerimmältä ne maistuvat. Kitkerillä aineillakin on kuitenkin omat terveydelle hyödylliset vaikutuksensa. Voikukan lehtiä voit käyttää salaateissa, muhennoksissa, padoissa, keitoissa, vihersmoothieissa, lähes missä tahansa. Juuren voi paloitella myös keittoon, tai jauhaa leivontaan. Kukilla voi maustaa simaa tai viiniä, niitä voi syödä sellaisenaan, paistaa mykeröitä voissa, tai koristella kukilla ja terälehdillä annoksia , kakkuja ja leivonnaisia. Terälehdet tuovat kaunista väriä leipomuksiin, salaatteihin ja ruokiin! Laitan tänne reseptin myös voikukkasiirapin valmistukseen!
Voikukalla on myös historiansa rohdoskasvina. Voikukkaa voi kokeilla vatsavaivoihin, peräpukamiin, lisäämään ruokahalua, poistamaan nestettä, lisäämään virtsaneritystä, tai alentamaan kolesterolia ja verensokeria. Voikukan ontto varsi tihkuu maitiaisnestettä, jota voi kokeilla syylien hoitoon. Kosmetiikassa voikukan käytöstä hyötyvät erityisesti he, joilla on rasvainen, isohuokoinen iho. Voikukasta voi valmistaa vaikkapa kasvovettä tai naamioita. Tätä ja paljon muutakin on voikukka - pihojen ja puutarhojen miniaurinko!
Kommentit
Lähetä kommentti