Halloween alias "All Hallows Eve" on kaikkien pyhien aatto!

Halloween on aina ollut yksi lemppari juhlapäivistäni. Liekö siksi, että noita-akka tuntee olonsa kotoisaksi tuolloin, vai asuuko minussa piilevä uuspakana? Oli niin tai näin, meillä Halloween juhlat on aina juhlittu! Koti koristellaan hämähäkin seitein, kummituksin, kurpitsoin ja lepakoin, pukeudutaan jollain tavalla teemaan sopivasti ja tehdään ruokaakin samaan tyyliin.



Halloween ilmapalloja.


Luurankoja.


Hämähäkkien valtaus.


Kurpitslyhtyjä.


Kurpitsanauhaa ja valosarjoja.


Ehkä se ei meillä ole aivan yhtä suurta ja mahtipontista kuin Amerikassa, mutta kuitenkin jonkin verran on aina panostettu. Joka vuosi kaupasta tarttuu mukaan joku uusi koriste ja niitä askarrellaan myös itse. Lapset saa onnelliseksi jo melko pienilläkin ponnisteluilla ja tärkeintä tässäkin juhlassa on yhdessä olo ja perheellä touhuaminen. Virallisestihan Halloweenia juhlitaan lokakuun viimeinen päivä 31.10, Pyhäinpäivän aattona. Me kuitenkin ollaan viime vuosina ainakin juhlittu Halloweenia Pyhäinpäivästä heti seuraava mahdollinen viikonloppu.



Mukavaa yhdessä oloa - Halloween pelit, muuttuva labyrintti.


Tämän vuoden lasten askarruksia.


Lepakko askarruksia.


Tänä vuonna kutsuttiin Arin serkun perhe meille juhlimaan kanssamme Halloweenia. Kylään tulivat myös lähestulkoon joka Halloweenin vakkarivieraat eli anoppi ja appi! Mikäs sen ihanampaa kuin viimeisen päälle viritelty juhlatunnelma, hyvä ruoka ja juoma sekä huippu seura. Ja mikä parasta lapsilla on suunilleen samanikäistä seuraa. Kaikissa juhlissahan mahtavinta on nimenomaan se, että ne kokoaa rakkaita ihmisiä yhteen!



Pitsikummitus otti vieraat vastaan.


Ehkä voisi sanoa, että jo melkeinpä vakiintuneeseen tyyliini, minulla juhlanjärjestäjänä, tuli lopulta hieman kiire. Aamu ja aamupäivä hujahti silmissä valoja ja lyhtyjä viritellen, viime hetken siivouksia ja koristeluita väkerellen sekä lapsia ja itseäni juhlakuntoon laitellen. Ei se onneksi meidän vieraita haitannut vaikka siinä viimeisiä ruokia vielä valmisteltiin heidän jo saapuessa. Ruokien valmistuttua oltiin jo kuitenkin sen verran nälissään, että en enää muistanut saati olisi ehtinytkään kuvailemaan sapuskoja valmiina. Harmillista, mutta ei mitenkään yllättävää.



Happy Halloween!


Nean askarruksia muutaman vuoden takaa - tänäkin vuonna esillä!


Tämän vuoden menuu oli kuitenkin hämähäkki pitsaa, salaattia sekä cokctail piirakoita kalatahnalla. Tästä kalatahnasta laitan reseptin tännekkin. Se sopii erinomaisesti juhlaan kuin juhlaan, piirakoiden päälle, ruis sipseille dipiksi, keitetyn perunan kaveriksi, ihan vain eväsleipien väliin tai moneen moneen muuhun tarkoitukseen ja on vieläpä helposti muokattavissa! Kalatahna saatiin viriteltyä teemaan sopivaksi, laittamalla se tarjolle kauhistuttavien paprikoiden suusta valuvana. Lisäksi oli muuta teemaan sopivaa naposteltavaa. Lapset saivat koristella klementiinit karmiviksi ja askarreltiin tikkareista haamujen hauta. Klementiineihin piirrettiin kasvoja tavallisella mustalla tussilla, mielestäni se on ihan turvallista kun kuoria ei kuitenkaan syödä.



Suklaasilmiä ja kurpitsoja.


Karmivat klementiinit.


Haamutikkarit - Haamujen hauta!


Kalatahnan tarjoilijat!


Pimeä ja kolea sääkin kynttilälyhtyineen viritteli meille sopivasti hieman karmivan tunnelman Halloweenin juhlintaan. Säiden vaihtelut vaan olivat taas melkoisia kun juhlia järjestettäessä maa uinui paksussa lumipeitteessä ja muutaman päivän sisään, koristeita pois kerättäessä lumet olivat jo sulaneet ja nurmi vihersi. Halloween on kuitenkin kaikkeen vaivan näköön nähden niin lyhyt juhla. Kaikki se vaiva tavallaan vain yhden päivän takia! Vaikka kyllähän meilläkin koristelut ja askartelut aloitetaan jo hyvissä ajoin, mutta silti se vaan tuntuu, että se on ohi yhtä nopeasti kuin alkoikin.



Halloween - lyhtykauden avaus!


Muutama päivä sitten lyhtyjen virittelyä ja lumessa uinuva maa.


Tänään koristeiden keräilyä ja nurmi vihertää!


Nyt on Halloweenit kuitenkin juhlittu ja koristeet aika lailla riisuttu. Halloweenin kanssa samaan aikaan juhlitaan myös talvikauden alkua sekä sadonkorjuun päättymistä eli kekriä. Tehdään sadonkorjuupatoja leivinuunissa. Viritellään sisälle ja ulos lyhdyt ja valosarjat, eli tavallaan on senkin ajanjakson alku - lyhtykauden avaus! Hiljalleen kotiin alkaakin hiipiä jo talven ja joulun koristeita ja tunnelmaa. Ajattelen itse myös, että tämä aika on ikään kuin portti jouluun ja joulunpyhiin.  Halloween alias "All Hallows Eve" on kaikkien pyhien aatto!

Kommentit

Luetuimmat tarinat

Paperiruusu! - askarteluohje

Kaaos pajusydämessä! - askarteluohje

Simppeli kalatahna - juhlaan ja arkeen!

Havukranssi tuo pienen palan luontoa lähemmäs kotia 💚- tässä sinulle helpot ohjeet!

Lasten kanssa Hiidenportin kansallispuistoon!

Kamomillateetä ja kasvovettä!