Villiyrttien keruuaika on nyt käsillä!

Orvokeilla loihdit upeat kakun koristeet!



Kevät ja alkukesä on villiyrttien kulta-aikaa, tosin hyödynnettävää riittää pitkin kesääkin. Tärkeintä on tunnistaa kasvit oikein ja kerätä vain puhtaita kasveja ja vain puhtailta alueilta. Saasteisia alueita, tien varsia, keinolannoitettuja tai torjunta-aine käsiteltyjä alueita on syytä välttää. Osa kasveista kerää itseensä nitraatteja, joten koiranhäkkien, navettojen ja muiden runsaasti typpeä sisältävien kasvupaikkojen läheisyydestä ei kannata kerätä syötäviä kasveja.



Teeaineksia!



Luonnossa kulkiessa ja keräillessä on myös tunnettava jokamiehenoikeudet. Toisten maata, tonttia ja esimerkiksi viljelyksessä olevaa peltoa on kunnioitettava. Suurten yrttimäärien keräämiseen toisen maalta on syytä pyytää lupa maanomistajalta. Ruohovartisten kasvien maanpäällisiä osia saa kerätä ilman lupaa, mutta puun osien, varpujen, sammalten ja jäkälien keruu on luvan varaista. Luonnon tulisi säilyä sellaisena, kun se oli ennen keräämistäkin. Tarkoitus ei myöskään ole kerätä kaikkia saman lajin kasveja kokonaan, vaan jättää osa elpymään ja näin huolehtia kestävästä kehityksestä. On hyvä myös olla kartalla siitä, mitkä kasvit ovat suojeltuja tai uhanalaisia. Ajantasaisen tiedon löytää googlettamalla. Tällaisia kasveja ei luonnollisestikaan saa kerätä.



Voikukasta vitamiineja!



Mesimarjan lehdistä teeksi!



Mesiangervoa päänsärkyyn!



Paras keruusää on poutainen ja keruuaika aamukasteen haihduttua. Muista myös hygienia yrttejä kerätessäsi, jotta vältytte ruokamyrkytyksiltä. Kerää aina puhtain käsin tai suojakäsineillä. Huolehdi myös, että keruuastiat ovat puhtaita. Yrttejä voi käyttää heti tuoreeltaan, niitä voi pakastaa tai kuivattaa. Jatkokäsittely kannattaa tehdä mahdollisimman pian keruun jälkeen. Kasveille ja yrteille on monia käyttökohteita. Niitä voi käyttää salaateissa, ruoanlaitossa, leivonnassa, koristeena, nauttia teenä, tehdä hauteita, naamioita, kasvovesiä ja paljon paljon muuta.



Poimulehti on naisten yrtti!



Lempeä vadelmanlehti!



Jotta kasvin vaikuttavat aineet olisivat parhaimmillaan, kasvit ja sen osat kannattaa kerätä oikeaan aikaan. Pääsääntöisesti niin, että lehdet kerätään ennen kukintaa, kukat nuppuina, tai heti puhkeamisen jälkeen, koko verso joko juuri maasta nousseena tai kukinnan aikana riippuen kasvista ja sen käyttötarkoituksesta, juuret ja siemenet myöhään syksyllä tai juuria voi kerätä aikaisin seuraavana keväänäkin.



Maitohorsman kukkia leivoksiin!



Pihlajan kukkia koristeeksi!



Tuoreena käytettävät yrtit voi tarvittaessa huuhtaista kevyesti tai käyttää sellaisenaan. Pakastettavat jaotellaan pakastuspusseihin, nimetään ja kirjataan päivämäärä, tai vähintään keruuvuosi. Kuivatettavat voi kuivata joko siihen tarkoitukseen olevilla kasvikuivureilla, ritilän, leivinpaperin tai keittiöpyyhkeen päällä pöydällä, miedolla lämmöllä uunissa, tai ripustaa kuivumaan pienissä kimpuissa. Kuivatustilan on oltava ilmava, hyvin tuulettuva, puhdas ja pölytön paikka. Kuivatut yrtit pakataan paperipusseihin tai lasipurkkeihin nimetään ja päivätään.



Apilanlehtiä teehen ja salaattiin!








Yrtit talteen kuivattamalla!


Tulen varmasti kirjoittamaan aiheesta vielä lisääkin, mutta näillä perusohjeilla pääset yrttien keruussa alkuun hyvin. Villiruoka on terveellistä, turvallista ja hyvää. Mikä parasta, täysin ilmaista! Yrttien keruu voi olla koko perheen mukava yhteinen harrastus! Lasten kanssa kerätessä on tosin tärkeää tehdä selväksi, että Suomessa kasvaa myös myrkyllisiä kasveja ja omin päin ei saisi mitään mennä maistelemaan. Kasvit on hyvä oppia tunnistamaan yhdessä aikuisen kanssa.  Jos ette ole vielä kokeilleet, on aika aloittaa nyt! Tulevissa kirjoituksissa, tulen esittelemään muutamia villiyrttejä, joita on helppoa ja turvallista lastenkin kanssa kerätä ja käyttää! Antoisia hetkiä villiyrttien parissa ja nauttikaa luonnossa liikkumisesta! Villiyrttien keruuaika on nyt käsillä!



Päättäjäisten kääretorttu!

Kommentit

Luetuimmat tarinat

Paperiruusu! - askarteluohje

Kaaos pajusydämessä! - askarteluohje

Simppeli kalatahna - juhlaan ja arkeen!

Havukranssi tuo pienen palan luontoa lähemmäs kotia 💚- tässä sinulle helpot ohjeet!

Lasten kanssa Hiidenportin kansallispuistoon!

Kamomillateetä ja kasvovettä!