Maitohorsma a.k.a rentunruusu!

Maitohorsman näyttävä kukinto!



Tämä pientareiden kaunotar mahtaa olla lähes jokaiselle entuudestaan hyvinkin tuttu monivuotinen kasvi. Toisinaan varmasti turhankin tuttu, ainakin meille omakotiasujille.  Kesällä sen tunnistaa helposti ja syksyllä valkoisten karvojen avulla lentelevät siemenet ovat monille meistä myös tuiki tavallinen ilmiö. Kunnon tuulenpyrähdyksen jälkeen näitä pikkupirulaisia saa pyyhkiä hiuksista, silmistä ja suusta oikein urakalla, yhdessä kasvissa kun on noin 80 000 siementä. Ne kun pölähtää ilmoille suuresta kasvustosta kerralla niin avot! Maitohorsmalla on myös tehokkaasti leviävä maavarsi, joka voi olla suurenkin kasvuston yhteinen. Ei ole siis mikään ihme, että maitohorsma levittäytyy nopeasti uusille alueille ja viihtyykin kaikenlaisilla kasvupaikoilla ja joka kolkassa koko maassa. Maitohorsmat kasvavat todella pitkiksi ja saavat näyttävän runsaskukkaisen pinkin kukintonsa heinä- elokuussa. Maitohorsmasta on pölyttäjien lisäksi iloa ja hyötyä myös meille ihmisille, koko kesäksi jo varhain keväästä alkaen.



Kasvia voi hyödyntää monipuolisesti.



Keväällä lumien sulettua, maasta nousee ensimmäisten kasvien joukossa punertavan vihreitä tupsuja. Näitä horsman nuoria versoja voi hyödyntää kokonaisuudessaan ja sellaisenaan pitkälle alkukesään saakka. Versoja voi käyttää parsan tapaan tai pilkkoa ruokiin ja salaatteihin. Kasvaessaan horsman varresta tulee hieman puutuneempi ja sitkeämpi, mutta lehtiä voi edelleen käyttää ruoanlaitossa ja teeaineksina. Lehdet kannattaa kerätä ennen kukintaa, jonka jälkeen niiden maku muuttuu voimakkaammaksi, eikä välttämättä enää mielytäkkään makunystyröitä. Kukat puolestaan sopivat väriä antamaan ruokiin, salaatteihin ja juomiin. Niillä voi koristella kakkuja, leivoksia, annoksia tai tehdä vaikka jääpaloja juhlajuomiin! Kukista voi valmistaa myös upean pinkkiä juomaa, josta laitan reseptin tänne erikseen!



Kun kevät koittaa...



Vitamiinipitoista vihreää herkkua!



Lehdet ovat parhaimmillaan ennen kukintaa!



Syksyllä voit vielä kerätä käyttöösi horsman siemeniä ja juuria. Juuret ovat ennen vanhaan toimineet mm. kahvinkorvikkeena. Niitä voi myös käyttää pilkottuna vaikkapa keittojuuresten tapaan.  Maitohorsma sisältää runsaasti esimerkiksi ravintokuitua, fosforia, A- ja C-vitamiinia sekä tanniineja. Horsmaa voi kokeilla myös nesteen poistoa vilkastuttamaan! Horsman eri osia voi säilöä myös talven varalle kuivaamalla tai pakastamalla! Näin monikäyttöinen on tämä luontomme pioneerikasvi- Maitohorsma a.k.a rentunruusu!

Kommentit

  1. Aivan ihana 😍 en tiennyt että ihan näin monikäyttöinen olisi!

    VastaaPoista
  2. Kiitos viestistäsi Jenny! ❤😍 Siitä luonnonyrtit onkin ihania, aina voi oppia jotakin uutta! 😊

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Luetuimmat tarinat

Paperiruusu! - askarteluohje

Kaaos pajusydämessä! - askarteluohje

Simppeli kalatahna - juhlaan ja arkeen!

Havukranssi tuo pienen palan luontoa lähemmäs kotia 💚- tässä sinulle helpot ohjeet!

Lasten kanssa Hiidenportin kansallispuistoon!

Kamomillateetä ja kasvovettä!