Koivut varastoivat juuriinsa energiaa mahlan muodossa talven varalle, joka sitten keväällä nousee kohinalla runkoa pitkin oksiin. Koivuista voi juoksuttaa mahlaa itsellekkin ravinnoksi keväällä, ennen kuin silmut puhkeavat. Jos mahlaa otetaan puusta kohtuudella, se ei juurikaan häiritse puuta. Itse olen kuitenkin mahlaa kerännyt vain muutenkin kaatouhan alla olevista puista.
Juoksutus tapahtuu siten, että puuhun porataan pieni reikä, halkaisijaltaan noin 5mm. Reikä porataan mahdollisimman alas, kuitenkin riippuen keruuastiankin korkeudesta. Keruuastian tulisi jäädä reiän alapuolelle. Reikään työnnetään letku tai putki, joka pysyy napakasti reiässä. Toinen pää asetetaan kannelliseen keruuastiaan. Meillä astiana on toiminut viinin valmistukseen tarkoitettu astia. Letku on mehumaijasta lainattu.
|
Keruuastian tulisi jäädä reiän alapuolelle. |
|
Reikä porataan hiukan yläviistoon. |
|
Mahlavirtaus on pintakerroksessa joten reiän ei tarvitse olla kovinkaan syvä. |
|
Aseta astia tukevasti paikalleen. |
|
Letkun tai putken tulee pysyä napakasti reiässä. |
Mahlaa saattaa tulla parhaimmillaan jopa 50 litraa viikossa, joten astian täyttymistä kannattaa seurata. Kun mahlaa on saatu haluttu määrä, reikä tukitaan laittamalla siihen sopivan kokoinen oksan pala tapiksi. Mahla pilaantuu herkästi eikä säily montaa päivää hyvänä, noin 2-5 päivää. Sen voi kuitenkin pakastaa myöhempää käyttöä varten. Itse olemme pakastaneet mahlaa minigrip pusseissa. Mahlaa voi käyttää janojuomana, mehujen seassa, teevetenä, leivonnassa ja ruoan laitossa.
|
Seuraile astian täyttymistä. |
|
Mahlan voi pakastaa vaikkapa minigrip pusseissa. |
Mahla sisältää muun muassa hedelmä- ja rypälesokeria, happoja, kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia sekä ksylitolia. Mahla voi edistää hammasterveyttä, poistaa nesteitä, sekä edistää maksan ja munuaisten toimintaa. Se on myös virkistävää juomaa kevät väsymykseen.
Lisätietoa koivusta täällä.
Kommentit
Lähetä kommentti